Brandweer

Gaslucht Aaldersbeeklaan blijkt afkomstig van brandstof lekkende kart

Lekkende brandstof Kart

DINXPERLO – Dinsdagmiddag roken bewoners van een pand aan de Aaldersbeeklaan een lichte gaslucht in hun woning. Zij hebben daarop hun gaskraan dichtgedraaid en Liander gebeld om het gaslek op te sporen.

Inmiddels werd ook brandweer Dinxperlo in kennis gesteld. Deze was zeer snel ter plaatse, omdat in verband met de coronacrisis, ook veel van de brandweerlieden thuis aan het werk zijn.

Tijdens metingen die werden uitgevoerd in de woning kon nog niet met zekerheid worden vastgesteld waar zich een eventueel gaslek zou bevinden. Ook de doorgaans betrouwbare menselijke neus bood in dit geval geen uitkomst.

Plotseling zag een brandweerman in de woonruimte van het pand naast de melder een kart staan. Met wat acrobatisch klimwerk over een schutting, lukte het de brandweer om dichterbij de deur aan de achterzijde van het pand te komen.

Door nogmaals metingen uit te voeren, werd snel duidelijk dat lekkende brandstof uit de kart de geur, die sterk op gaslucht lijkt. heeft veroorzaakt. De concentratie van benzinedampen in de woning bleek zeer hoog te zijn, waardoor er explosiegevaar bestond.

De eigenaar van het pand kon na enig speurwerk telefonisch worden gewaarschuwd. Hij is direct vanaf zijn werkadres huiswaarts gereden, waarna hij de woning voor de brandweer toegankelijk kon maken. Nadat eerst de stroom werd uitgeschakeld, konden brandweerlieden onder adembescherming de woning betreden.

Een grote plas gelekte brandstof werd door middel van absorbsiekorrels van de vloer verwijderd. Met een zogenaamde overdrukventilator werden daarna de brandstofdampen uit de woning geventileerd.

Liander was inmiddels ook in Dinxperlo aangekomen, maar hoefde verder niet in te grijpen. Na een kleine twee uur, werd de woning veilig en begaanbaar verklaard en kon de brandweer terugkeren naar de kazerne

Andere interessante berichten