Brandweer

Miljoenen schade na zeer grote brand op industrieterrein Aalten

Brandweer Dinxperlo op Vierde Broekdijk in Aalten

AALTEN – Dinsdagavond 28 januari kreeg brandweer Aalten omstreeks 23.15 uur, via een particuliere alarmcentrale het verzoek om uit te rukken naar de Vierde Broekdijk. Er zou brand zijn uitgebroken bij interieurbouwer Tritop.

Al snel bleek het te gaan om een zeer grote uitslaande brand in een bedrijfshal. Meteen werden brandweerkorpsen uit omliggende plaatsen gealarmeerd. Er was ook een grote rol weggelegd voor brandweer Dinxperlo, die zeer snel met twee tankautospuiten ter plaatse was.

Verder rukten er massaal brandweerkorpsen uit o.a Winterswijk, Lichtenvoorde, Eibergen, Doetinchem, Groenlo en Gendringen met manschappen en materieel uit.

De bevelvoerders van de brandweer moesten echter al snel concluderen, dat de brand te hevig was om effectief te kunnen bestrijden. Er is met man en macht gewerkt om voertuigen en aangrenzende panden van de vuurzee te redden. Dit is helaas maar zeer beperkt gelukt. Een binnenaanval in de bedrijfshallen was niet mogelijk en levensgevaarlijk. In de directe omgeving van de panden waren tientallen explosies te horen.

Het vuur sloeg meerdere keren door. Zeker twee kapitale bedrijfspanden aan de Vierde Broekdijk zijn vrijwel volledig ten prooi gevallen aan het vuur. Het schadebedrag moet nog officieel worden vastgesteld, maar loopt zeker in de miljoenen. Bij de bedrijven Tritop en Virupa was geavanceerde apparatuur aanwezig, die niet direct te vervangen is.

Het is vrijwel zeker dat de productie van beide bedrijven niet op korte termijn kan worden hervat. Directie en een aantal werknemers van de beide bedrijven moesten lijdzaam toezien hoe het vuur meedogenloos om zich heen greep.

Burgemeester Anton Stapelkamp is in de loop van de nacht ook ter plaatse geweest om zijn medeleven te betuigen. Op Twitter spreekt Stapelkamp van een “triest gezicht” en “grote verslagenheid” bij de mensen van betrokken bedrijven.

Bij de brand kwam een enorme hoeveelheid rook vrij, dat door de wind richting het centrum van Aalten werd geblazen. Veel inwoners klaagden over stank- en andere overlast. Er is een NL-Alert verstuurd, waarin werd verzocht om ramen en deuren gesloten te houden.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) adviseert mensen om eventuele brokstukken en roetdeeltjes met handschoenen te verwijderen. Besmette groente uit eigen tuin, kan het beste zorgvuldig worden afgespoeld of -bij twijfel- beter worden weggegooid. Volgens de VNOG veroorzaakt de rook ernstige overlast, maar niet direct gevaar voor de gezondheid.

De brandweer zal nog geruime tijd bezig zijn met de bluswerkzaamheden. Aflossing werd in de vroege ochtend gerealiseerd door diverse korpsen uit de regio. De omgeving van de beschadigde panden, waaronder een deel van de Dinxperlosestraatweg is afgesloten voor het verkeer. Ook zijn diverse bedrijven op het industrieterrein gesloten. De panden hebben volgens de brandweer te lang in de rook gestaan.

Woensdagmorgen werd een tweede NL-Alert naar de Aaltense bevolking gestuurd. Door nabluswerkzaamheden kan de rookoverlast weer gaan toenemen. Een politiehelikopter is ingezet om vanuit de lucht een overzicht te krijgen van de brandschade.

Samen met wethouder Martin Veldhuizen is burgemeester Stapelkamp woensdagmorgen langs geweest bij De Geste en ‘t Noorden. Medewerkers van de getroffen bedrijven Tritop en Virupa werden daar bijgepraat en verwerkten samen het verdrietige bericht over de brand.

“Aangeslagen maar niet verslagen”. Er draaien inmiddels al volop crisisteams. Er is veel hulp aangeboden aan de getroffen bedrijven. Ook door de gemeente Aalten.

UPDATE: Inmiddels is bekend, dat de directeur van beide bedrijven een leegstaande fabriekshal in Dinxperlo heeft kunnen regelen. De productie zal daar spoedig weer worden opgestart.

Een uitgebreid beeldverslag kunt u bekijken via onze Facebookpagina

Andere interessante berichten