Politie

Politie waarschuwt voor ‘zelfmoordspel’ Blue Whale Challenge

Blue Whale Challenge Social Media
Foto: Politie

DINXPERLO – De Blue Whale Challenge duikt weer op in de Achterhoek en andere delen van Nederland. Jongeren worden via sociale media als Snapchat, Instagram en TikTok aangemoedigd om opdrachten van zelfbeschadigend gedrag uit te voeren. De laatste opdracht is uiteindelijk zelfmoord plegen.

Er worden bedreigingen geuit als de opdrachten niet worden uitgevoerd. Kwetsbare jeugd kan hier uitermate gevoelig voor zijn.

Het ‘spel’ was ook een aantal jaren geleden al in omloop. In een aantal landen, waaronder Rusland, zijn inderdaad meldingen dat jongeren zijn overleden, nadat zij hebben meegedaan aan de Challenge.

Het spel is waarschijnlijk naar de blauwe vinvis vernoemd, omdat deze dieren soms massaal zelfmoord lijken te plegen.

Via kanalen van de NOS verklaarde kinderpsycholoog Tischa Neve: ,,Het belangrijkste is dat kinderen weten dat het nep is. Je hoeft de challenge helemaal niet te doen.”

Ook de politie Aalten-Dinxperlo adviseert aan ouders om met hun kinderen in gesprek te gaan over de Blue Whale Challenge.

Blokkeer verdachte accounts, geef nooit persoonlijke informatie via sociale media en geef bedreigingen door aan de politie.

Geef het verdachte account ook door aan het desbetreffende social media kanaal (Instagram, Snapchat, TikTok) zodat het betreffende bedrijf actie kan ondernemen tegen de personen die achter het account zitten.

Via de website van 113 Zelfmoordpreventie kunt u een aantal adviezen lezen, over hoe om te gaan met personen die aan de Blue Whale Challenge meedoen.

Andere interessante berichten