Dinxperlo

Eerste Stolpersteine in Dinxperlo herdenken Joodse slachtoffers Holocaust

Stolpersteine Villa de Pol

DINXPERLO – Op woensdag 11 november zijn de eerste 17 Stolpersteine in Dinxperlo gelegd voor de huizen waar de joodse slachtoffers van de Holocaust het laatste gewoond hebben. Onder de slachtoffers zijn 7 kinderen.

Het initiatief hiervoor is genomen door de in maart 2019 opgerichte stichting Stolpersteine Dinxperlo.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de 73-jarige Duitse kunstenaar Gunter Demnig die het project ‘Stolpersteine’ in 2000 in het leven heeft geroepen, zelf de stenen zou komen leggen.

Helaas was dit niet mogelijk vanwege de Corona pandemie en een kleine ceremonie in aanwezigheid van de nabestaanden van de slachtoffers moest helaas ook worden afgezegd.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Stolpersteine - Joop van reeken

Foto: Joop van Reeken

In plaats daarvan zal de stichting nu door middel van een zelf geregisseerde film in samenwerking met Melanie Steffens van Marketing Service Steffens uit Suderwick, de 17 slachtoffers herdenken. Een overzicht van wie zij waren en welke rol zij binnen de dorpsgemeenschap hadden, zal daarin tot uiting komen.

Het gaat hier om de beide families Prins. De beide neven vormden samen de directie van de Deventer Tapijtfabriek Maurits Prins, destijds gevestigd in Suderwick en Dinxperlo.

Ook de voorzanger van de helaas verdwenen synagoge Isaac Menist en zijn vrouw hebben een Stolperstein gekregen alsmede hun zoon Leo Menist en zijn gezin. Regina Schwab-Goldberger is de eerste joodse vluchtelinge uit Duitsland die met een steen wordt herdacht.

De adressen waar de Stolpersteine liggen zijn: Hogestraat 83, Maurits Prinsstraat 11, Bernard IJzerdraatstraat 6 en aan het Willem van Oranjeplein voor het voormalig pand van de Rabobank (villa ‘De Pol’).

Aan deze informatie gaat anderhalf jaar recherchewerk vooraf om alle juiste data en foto’s en informatie rondom de personen te vinden. In totaal zullen er in Dinxperlo voor 46 slachtoffers een steen worden gelegd.

Wanneer de maatregelen het toelaten zal een officiële onthulling van de stenen alsnog plaatsvinden.

Meer informatie over het Joodse leven in Dinxperlo is te vinden op www.stolpersteinedinxperlo.nl

Informatie, vragen of aanvullingen sturen betreffende het project of personen, kunt u sturen naar info@stolpersteinedinxperlo.nl.

Andere interessante berichten