Regio

Workshop Oplossingsgericht opvoeden bij praktijk Nieuwe Maan

Ilse avn Huet
Ilse van Huet / Foto: PR

ZUTPHEN – Op donderdagavond 28 mei wordt er een actieve, creatieve en inspirerende workshop Oplossingsgericht opvoeden aan ouders gegeven bij praktijk Nieuwe Maan, een kleinschalige en laagdrempelige kinder- en jeugdpraktijk te Zutphen.

Workshop ‘Oplossingsgericht opvoeden’

“Iedere ouder ervaart wel eens een lastige gezinssituatie of voelt zich wel eens onzeker over de opvoeding”, vertelt Ilse van Huet, orthopedagoog en beeldend therapeut van praktijk Nieuwe Maan. Samen met gezinstherapeut Martin Meijer helpt ze ouders in deze workshop daarom in te zien wat hun opvoedkwaliteiten zijn en wat goed werkt in hun eigen specifieke gezin. Ook bespreken ze hoe je je kind zelf oplossingen kunt laten vinden als er iets vervelends is gebeurd thuis of op school en hoe je kunt omgaan met heftige emoties van je kind, zoals boosheid of angst. “Ouders gaan met meer zelfvertrouwen en concrete tips naar huis”!

Begeleiding voor kinderen, jongeren en hun ouders

Bij praktijk Nieuwe Maan begeleidt Ilse kinderen en jongeren die niet lekker in hun vel zitten en ouders met opvoedingsvragen. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld heel gevoelig, snel angstig of hebben regelmatig boze buien. Soms spelen er gezins- of schoolproblemen. “Als orthopedagoog kijk ik altijd samen met het gezin naar de context en de oorzaken van moeilijkheden. Die zijn per situatie anders, want elk kind en elk gezin is uniek. Zo kan gepest worden traumatisch zijn. Kinderen hebben echter veel veerkracht; ik vind het heel bijzonder dat kleine veranderingen vaak al veel teweeg kunnen brengen. Vaak doen we dat niet alleen door te praten, maar ook door bijvoorbeeld te tekenen, kleien of een spel te doen, net wat bij een kind of jongere past. Een kind en zijn of haar ouder(s) ontdekken hun vaardigheden en oplossingen en doen daardoor meer positieve ervaringen op”.

Groepscursussen

Er worden ook groepscursussen aan kinderen gegeven bij praktijk Nieuwe Maan. Kinderen kunnen elkaar dan helpen met een doel als ‘een klasgenoot durven vragen om te gaan spelen’, door dat in een rollenspel te oefenen. Of ze leren met elkaar samenwerken door met zijn allen een groot schilderij te maken. “Dat is een prachtig groepsproces”.

Kosten en meer informatie

Het kan voor ouders fijn zijn om te weten dat de kosten voor de behandeling van je kind bij praktijk Nieuwe Maan door veel gemeentes worden vergoed. De kosten voor de workshop ‘Oplossingsgericht opvoeden’ zijn 20 euro per persoon. Zie voor meer informatie: www.nieuwemaan.net

Andere interessante berichten