Theater & Cultuur

Filmhus Dinxperlo vertoont aangrijpende film ‘Sami Blood’

Aangrijpende film Sami Blood

DINXPERLO – Op 29 november draait Filmhus Dinxperlo de bijzondere en aangrijpende film “Sami Blood”.

Elle Marja is een veertienjarig Sami-meisje uit een familie van rendierherders. Zoals ieder Sami-kind moet ze samen met haar zusje naar een Zweedse kostschool om Zweeds te leren en zich aan te passen aan de Zweedse samenleving.

Ze droomt van een groots en spannend leven in de stad, waar ze hoopt te gaan studeren. Maar dat plan wordt verstoord door de dorpsbewoners en schooldirectie, die de Sami als minderwaardig beschouwen. Als wetenschappers alle Sami-kinderen aan een vernederende raciale test onderwerpen is voor Elle Marja de maat vol en gaat ze stiekem naar een verboden dansavond in het dorp, waar ze Niklas leert kennen, een jongen uit Uppsala. Terug op school besluit ze haar eigen cultuur te verloochenen om ‘erbij te horen’.

Sami Blood is een fraai gefilmd drama met schitterend spel van Lena Cecilia Sparrok. De film schetst een herkenbaar dilemma: blijf je trouw aan je eigen traditie of ga je op in de cultuur van de nieuwe omgeving? Regisseur Amanda Kernell, zelf half Zweeds-half Sami, laat de ervaringen consequent vanuit hoofdpersoon Elle-Marja zien. Dat wordt ondersteund door het historische inkijkje in een bijzondere wereld, met fraai vastgelegde details. Een intense “coming of age” – film, die op verschillende festivals bekroond werd.

Graag tot ziens op 29 november in het Kulturhus!

Filmhus Dinxperlo

donderdag 29 november 20.00 uur

Kulturhus / Filmhus Dinxperlo
Maurits Prinsstraat 6
7091 CV DINXPERLO

Sami Blood / 2017 / 110 minuten / SE-NO-DK
Aanvang 20.00 uur
Entree € 7,50, incl. koffie/thee

Andere interessante berichten