Dinxperlo

Inzameling huishoudelijk afval verandert in 2016

ROVA Inzamelcontainers
Foto: ROVA

DINXPERLO – Het college van burgemeester en wethouders wil dat huishoudelijk afval op een andere manier wordt ingezameld. Gekozen is voor het systeem van omgekeerd inzamelen.

Bij dit systeem betalen inwoners, naast het vastrecht, alleen nog per aanbieding voor het restafval. De herbruikbare grondstoffen gft, pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) en papier, worden tegen nultarief aan huis opgehaald.

De gemeenten Oost Gelre en Winterswijk hebben dit systeem al eerder ingevoerd. Bij omgekeerd inzamelen betalen huishoudens gemiddeld evenveel als nu, maar wie goed scheidt en minder restafval aanbiedt, kan goedkoper uit zijn.

Wat verandert er?

Voor de bewoners in de kernen Aalten, Dinxperlo, Bredevoort en De Heurne:

  • De grijze container wordt vervangen door een container met oranje deksel. Deze is voor de inzameling van pmd.
  • Voor gft hoeft niet meer per lediging van de container te worden betaald.
  • Voor restafval komen er verspreid over de wijken ondergrondse verzamelcontainers. Daarin deponeren bewoners hun zak met restafval. Voor elke keer dat restafval in deze container wordt gegooid, wordt een bedrag in rekening gebracht.

Voor de bewoners in het buitengebied en de kleinere kernen:

  • Alle huishoudens krijgen een gft-container. Voor de lediging van deze container hoeft niet te worden betaald.
  • Alle huishoudens krijgen een container met oranje deksel voor pmd.
  • De grijze container blijft. Per lediging worden kosten in rekening gebracht. Deze wordt voortaan eens in de 4 weken geleegd.

Waarom deze verandering?

In Aalten hechten we veel waarde aan het scheiden van afval. Door afval te scheiden kan veel van wat we niet meer nodig hebben hergebruikt worden. Dat bespaart steeds schaarser wordende grondstoffen, vermindert vervuilende productieprocessen en er hoeft minder afval in verbrandingsovens verbrand te worden. We willen het milieu zo min mogelijk belasten en schoon houden – voor onszelf maar ook voor de volgende generaties.

Ook de landelijke overheid stelt steeds strengere eisen. Met ingang van 2015 moet 65% van het herbruikbare afval gescheiden worden ingezameld. Dat percentage wordt in 2020 verhoogd naar 75%. In Aalten schommelt dit percentage de laatste jaren rond de 61 á 62%.

Een ander doel is in 2020 de hoeveelheid huishoudelijk restafval te beperken tot maximaal 55 kg per inwoner per jaar. In de gemeente Aalten is dat nu nog bijna drie keer zo veel. Om aan de eisen te voldoen, moet er dus wat veranderen. Als we met z’n allen ons afval nog beter gaan scheiden, gaat dat lukken. Omgekeerd inzamelen helpt daarbij.

Wanneer?

De raad moet zich nog over het voorstel buigen. Het voorstel staat op de agenda voor de raadsvergadering van 26 januari 2016. Als de raad ermee instemt, wordt omgekeerd inzamelen in fases uitgevoerd. Het is de bedoeling om het dan in 2017 volledig, gemeentebreed ingevoerd te hebben.

Andere interessante berichten