Theater & Cultuur

Phion viert en herdenkt op 5 mei in Klein Theater Dinxperlo

Phion - Klein Theater Dinxperlo

DINXPERLO – Het Phion ensemble brengt op 5 mei in Klein Theater Dinxperlo een programma dat uitnodigt tot terugkijken en reflecteren. Met muziek van onder anderen Brahms en Stravinsky. Spoken word artist Jesse Laport neemt ons mee in een verhaal waarin gevierd en herdacht wordt.

Thema met contrasten
Een mens kent heel wat uiteenlopende momenten in zijn leven om op te reflecteren. We vieren de mooie momenten van ons bestaan en herdenken de meer ernstige aangelegenheden. Dit kamermuziekconcert door Phion laat in een gevarieerd programma het contrast tussen vieren en herdenken horen.

We luisteren naar een stemmig oud koraal waarover Brahms een schitterende set romantische variaties maakte. Maar er kan ook gedanst worden op de traditionele Jiddische klezmermuziek en op een warmbloedige Hongaarse Dans van Brahms.

Spoken word artist
Een belangrijke rol is in dit concert weggelegd voor Dichter des Gelderlands en Stadsdichter van Arnhem, spoken word artist Jesse Laport. Hij is een ware woordkunstenaar, in de breedste zin van het woord.

Laport werd geïnspireerd door het verhaal van L’histoire du soldat van Stravinsky, een vrolijke maar ook ironische geschiedenis van een soldaat, zijn viool en de duivel.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Jesse Laport

Foto: © Maaike Ronhaar

Verder neemt hij ons mee naar een bruiloftsfeest en laat ons herdenken in stemmige muzikale sferen. Zo vullen woord en muziek elkaar perfect aan in het vieren en herdenken in de loop der eeuwen.

Marjolein van Dingstee, programmamaker van Phion over deze voorstelling:
‘Ik wilde het thema vieren en herdenken echt een gezicht geven. De muziek is bewust gekozen om het thema op verschillende manieren te belichten. De spoken word van Jesse Laport is hier een fantastische aanvulling op en tevens verbindt het de stukken met elkaar. Zo worden we, als publiek, meegenomen langs verschillende manieren om te herdenken en vieren.

Elk stuk heeft zijn eigen krachtige betekenis. De korte stukken aan het begin en einde zijn vrolijke stukken die door het hele ensemble worden gespeeld, we beginnen en eindigen dus collectief. Daartussen vertelt Jesse verhalen die veel zeggen over het thema’.

‘Een ander hoogtepunt van dit programma is voor mij de klezmer muziek die Gijs Levelt voor Phion heeft geschreven. Met zijn enorme ervaring als trompettist van de Amsterdam Klezmer Band heeft hij speciaal voor ons ensemble een compilatie van vier klezmer stukken gemaakt.

Het resultaat is een variatie aan sferen binnen de klezmer muziek. Een stijl die heel anders is dan wij als klassiek geschoolden gewend zijn te spelen. Gijs heeft ons geïntroduceerd in deze prachtige wereld en wij delen dit stukje heel graag met het publiek in dit programma’.

‘Vieren en herdenken is voor mij stilstaan bij gelegenheden. Dat kan op verschillende manieren en die diversiteit inspireerde mij tot het samenstellen van dit programma. Het lijken twee tegenpolen, maar eigenlijk hebben ze dezelfde oorsprong: de behoefte om ergens stil bij te staan en waarde aan te hechten.

In een tijd waarin alles steeds sneller lijkt te gaan is dit een waardevol fenomeen dat we moeten koesteren. Laten we vieren dat twee mensen van elkaar houden, laten we stilstaan bij een oorlog die we nooit meer willen, laten we eren waar we respect voor hebben.’

Kaartjes voor deze voorstelling zijn te boeken via www.kleintheaterdinxperlo.nl

Phion - Vieren en herdenken’

zondag 5 mei 15.30 uur

Kulturhus / Klein Theater Dinxperlo
Maurits Prinsstraat 6
7091 CV DINXPERLO

Meer informatie via: www.kleintheaterdinxperlo.nl

Andere interessante berichten