Euregio

Pyramide van licht verbindt Nederland met Duitsland

Oosterlicht 2020
Foto: © dplnieuws.nl

REGIO – Het zijn zware tijden in Nederland en Duitsland. En juist in deze donkere tijden maken we op een hele bijzondere manier een grensoverschrijdende verbinding. Met een lichtpiramide, genaamd Oosterlicht / Weihnachtslicht, worden Nederland en Duitsland voor het eerst over de grens heen met elkaar verbonden!

Vijf jaar geleden nam Hans van den Hurk het initiatief om in de gemeente Oude IJsselstreek het Oosterlicht te realiseren, waarbij vier locaties met sterke lichtstralen met elkaar worden verbonden. De afgelopen jaren is dit flink toegenomen. Dit jaar groeit het aantal lampen zelfs naar 24 stuks!

In de afgelopen week werden de contacten gelegd met Suderwick, waardoor nu voor het eerst een eigen grensoverschrijdende piramide tussen Dinxperlo, Breedenbroek, de Heurne (NL) en Suderwick (D) kan worden gerealiseerd!

Daarmee gaat een grote wens van Hans van den Hurk in vervulling. Het is van grote symbolische waarde om mensen, plaatsen én landen met elkaar te verenigen. De flinke uitbreiding van het aantal lampen zorgt voor extra uitdagingen voor de logistiek en de techniek.

Maar er is afgelopen week met veel enthousiasme gereageerd, en vele partijen werken achter de schermen samen om deze unieke verbinding mogelijk te maken.

Dankzij de samenwerking tussen B.I. Dinxperwick, Heimatverein Suderwick en de Stichting DinXperience wordt het mogelijk een eigen lichtstraal in Suderwick te realiseren! Iedere dag ontsteken op exact dezelfde tijd de lampen. Zij vormen een hoek van zo’n 45 graden, gericht naar één gezamenlijk ontmoetingspunt, gelegen boven Dinxperlo.

De complete aanblik is een lichtpiramide, die mensen hoop geeft in deze donkere periode. De piramide haakt op een eigentijdse manier aan bij het verhaal van kerst, waar de verwachting van het Licht dat komt, ons allen diep van binnen raakt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Oosterlicht Kaartje

Wetgeving
Om zo’n groot project te kunnen verwezenlijken is ook toestemming nodig van de luchtvaartautoriteiten in Nederland én Duitsland. De locatie van iedere lamp wordt met coördinaten aangegeven, zodat de luchtvaart wordt geïnformeerd via een internationale NOTAM-instructie. De Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport heeft een verklaring van geen bezwaar afgegeven, en dankzij de snelle medewerking van de Stadt Bocholt heeft ook de Bezirksregierung Münster vlot haar toestemming gegeven.

Initiatiefnemer Oosterlicht: Hans van den Hurk (kunstenaar, Sinderen)

Plaatselijke organisatie en locaties Oosterlicht / Weihnachtslicht:
Dinxperlo: John Bakker (makelaar)
Breedenbroek: Westerveld & Nederlof (kozijnenproducent)
De Heurne: Gerard Westendorp (timmerbedrijf)
Suderwick (D): Lex Schellevis & Esther Nederlof (particulier); in samenwerking met B.I. Dinxperwick (Werner Brand), Heimatverein Suderwick (Johannes Hoven), Stichting DinXperience (Harry Esselink).

Van de piramide Dinxperlo – Breedenbroek – de Heurne – Suderwick staan drie van de lampen fysiek op Nederlands grondgebied. Eén lamp in Suderwick staat op Duits grondgebied, op 300 meter van de grens.

Een grensoverschrijdende verbinding via een piramide van licht
Locaties: Dinxperlo, Breedenbroek, de Heurne en Suderwick (D)
Periode: 19 december 2020 – 6 januari 2021
Tijdstip: Dagelijks van 17.00 tot 23.00 uur
Uitzondering: tijdens Kerstdagen en Oud & Nieuw: van 17.00  tot 2.00 uur.

Andere interessante berichten