Theater & Cultuur

Bekroonde film ‘Ixcanul’ te zien in Filmhus Dinxperlo

Ixcanul
© 2015 Cinéart

DINXPERLO – Op 28 oktober draait Filmhus Dinxperlo de film “Ixcanul”. Een spirituele reis in Guatemala, rond de overlevingsdrang van een gezin in een zelden gehoorde gemeenschap.

Aan de voet van een enorme vulkaan, de Ixcanul, woont de 17-jarige Maria samen met haar ouders. Zij behoren tot een kleine Maya-gemeenschap die leeft van de koffieteelt.

Maria staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan Ignacio, de voorman op de plantage, maar heimelijk verlangt ze naar koffieplukker Pepe. Want hij droomt, net als zij, van een leven elders. Wil zij vooral naar de stad, hij heeft zijn blik op Amerika gericht dat immers ‘aan de ander kant van de vulkaan’ ligt.

Voor een Maya is het echter moeilijk om toegang te krijgen tot de moderne wereld. Als Maria zwanger raakt en er complicaties optreden, moet ze naar de stad voor medische zorg. De wereld waar Maria van droomde redt haar leven, maar tegen welke prijs?

Regisseur Jayro Bustamante, die zelf in deze streek is opgegroeid, wilde met Ixcanul een stem geven aan een bevolkingsgroep die zich in alle opzichten in de marge van de Guatemalteekse samenleving bevindt. Hij doet dat met non-professionele acteurs, allen behorend tot een Maya-gemeenschap, én in een visueel overdonderende stijl.

De film werd op het filmfestival van Berlijn bekroond met de prestigieuze Zilveren Beer Alfred Bauer Prijs.

Tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa van het Filmhus. Vanaf een half uur voor aanvang kunt u een plaats reserveren en vindt de check van het Coronatoegangsbewijs plaats.

Filmhus Dinxperlo

donderdag 28 oktober 2021 — 20.00 uur

Kulturhus / Filmhus Dinxperlo
Maurits Prinsstraat 6
7091 CV DINXPERLO

Ixcanul / 2015 / 91 minuten / Guatemala
Aanvang 20.00 uur
Entree € 7,50, incl. koffie/thee

Andere interessante berichten