Dinxperlo

Les op Schaersvoorde moet jeugdcriminaliteit voorkomen

jeugdcriminalteit

AALTEN / DINXPERLO – Leerlingen uit de derde klas van Christelijk College Schaersvoorde locaties Stationsplein en Dinxperlo, hun docenten en alle ouders krijgen les over jongeren en georganiseerde criminaliteit.

Burgemeester Stapelkamp sluit namens de gemeente Aalten aan. De les maakt onderdeel uit van de totale aanpak tegen ondermijnende criminaliteit in de regio.

De praktijk: leerlingen worden geronseld door criminelen om vervolgens ingezet te worden om drugs te vervoeren, illegaal vuurwerk te verhandelen, henneptoppen te knippen of geld wit te wassen, bijvoorbeeld door hun bankrekening ter beschikking te stellen.

De verleiding is groot, want er kan veel geld verdiend worden. Voor de jongeren nu extra aantrekkelijk, omdat veel bijbaantjes door COVID-19 zijn gestopt.

“Zit je eenmaal in het criminele circuit, dan is het lastig om eruit te komen. Met ons #Alert-programma willen we voorkomen dat jongeren die stap in de criminele wereld zetten en tijdens de les bespreken we ook hoe je de eerste stap zet om eruit te komen.” – Petra van den Berg, programmaleider #leerlingalert

Maatschappelijk probleem samen bij de kop pakken
Het ronselen van jongeren door criminelen is geen exclusief probleem van de school: het is een maatschappelijk probleem. Wilma van Velden, rector Schaersvoorde: “Op Schaersvoorde willen we onze leerlingen voorbereiden op hun rol in de samenleving. Stevig in je schoenen staan zodat je zelf goede keuzes kunt maken, is heel belangrijk. Daarom besteden we graag aandacht aan dit maatschappelijke probleem”.

Alle derdejaars (in eerste instantie) van locaties Stationsplein en Dinxperlo krijgen op school een les aangeboden uit het Programma #leerlingalert. Ouders en docenten volgen het Programma #ouderalert via een webinar. Tijdens deze lessen sluiten lokale zorg- en veiligheidpartners aan, zoals Figulus Welzijn en de politie. Zo wordt het netwerk rondom jongeren versterkt.

Samen weerbaar
Het #Alert-programma zet in op bewustwording. Het taboe jongeren en criminaliteit wordt bespreekbaar gemaakt. De lessen zijn ontwikkeld door experts vanuit de veiligheid-, zorg- en onderwijssector.

Er wordt inzicht gegeven in de omvang van de georganiseerde misdaad en de verwevenheid met de legale bovenwereld. Leerlingen, ouders en docenten herkennen aan het einde van de les welke signalen wijzen op georganiseerde criminaliteit. Ze weten waarom juist jongeren geronseld worden en hoe daarop te reageren.

Ouders en docenten krijgen inzicht hoe zij signalen van mogelijke betrokkenheid van jongeren in het criminele circuit kunnen herkennen en wat dan te doen. Het Programma wordt gefinancierd door provincie Gelderland en het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

 “Een veilige leefomgeving voor uw kinderen, voor onze jongeren, spreekt niet meer vanzelf. De leefwereld van onze jongeren verandert snel en allen die bij het opgroeien van jongeren een rol hebben moeten meebewegen. Alleen samen kunnen we onze gemeenschap veilig houden. Ik waardeer het daarom zeer dat de school tijd en energie wil steken in deze weerbaarheidsaanpak. Samen met de ouders werken we zo aan een veilig klimaat om op te groeien.” – Burgemeester Anton Stapelkamp

#ouderalert: ook over drugsindustrie en -gebruik
In de gemeente Aalten is het gebruik van ‘Poes’ (een soort designerdrug, ook wel ‘Miauw Miauw’ of 3MMC) onder jongeren veel in het nieuws geweest. Hoewel de webinar #ouderalert niet specifiek gaat over drugsgebruik (wel over de drugsindustrie), sluit Iriszorg in dit geval wel aan. Iriszorg biedt ouders tevens de mogelijkheid om samen een Homeparty te organiseren over verslavingsproblematiek en middelengebruik.

Andere interessante berichten