Gemeente Aalten

Lintjesregen 2021 bijna volledig Aaltense aangelegenheid

Lintjesregen

AALTEN – Dit jaar zijn er acht inwoners die tijdens ‘Lintjesregen’ een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Een van hen, de heer Hans Beele, wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De overige zeven inwoners worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Stapelkamp ging met een oranje 2CV (foto gemeente Aalten) op pad. Hij zocht deze bijzondere inwoners in de ochtend van 26 april thuis op en verraste hen daar met de mededeling dat het ‘Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd’ hen koninklijk te benoemen.

Lintjesregen Aalten 2021

De daarbij behorende versierselen werden, in aanwezigheid van een zeer gering aantal familieleden, in twee bijeenkomsten uitgereikt in de Oude Helenakerk in Aalten. Deze bijeenkomsten werden live gestreamd via www.kerkbeeldaalten.nl. De uitzendingen kunnen ook na de bijeenkomsten nog worden bekeken via deze website.

Burgemeester Anton Stapelkamp reageerde later op de dag via Twitter aan dplnieuws.nl, dat hij het jammer vindt dat er geen Dinxperloërs voorgedragen zijn. Hij roept mensen op om eens na te denken, wie eventueel voor een lintje in aanmerking komt. Voordragen kan via de website lintjes.nl.

De inwoners die maandag 26 april 2021 een Koninklijke onderscheiding ontvingen zijn:

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw is een hoge Koninklijke onderscheiding. Hiervoor komen personen in aanmerking met exceptionele verdiensten voor de samenleving, groter dan van hem of haar verwacht mocht worden. Bijvoorbeeld personen die baanbrekend (wetenschappelijk) werk hebben verricht dat nuttig is voor de maatschappij. Het kernwoord is altijd ‘exceptioneel’, oftewel personen met een talent die een briljante prestatie leveren.

Deze onderscheiding is er dus een van de buitencategorie. De heer Beele, die deze onderscheiding krijgt, is dat zonder twijfel ook. De heer Beele neemt een zeer bijzondere positie in onze gemeenschap in. Hij heeft, ondanks zijn inmiddels hoge leeftijd, nog steeds een enorme gedrevenheid en passie voor wat hij wil nalaten. Een man met een missie: de wereld veiliger maken. Zijn talent: technische problemen oplossen, en daarvoor gaat hij tot het uiterste.

Vanuit dat ene doel de wereld veiliger te maken heeft de heer Beele een geweldig bedrijf opgebouwd, dat zich richt op het ontwikkelen en produceren van afdichtsystemen tegen brand, water en gas in de breedste zin van het woord. Producten die bestendig zijn tegen de meest extreme omstandigheden zoals branden, overstromingen, explosies en tsunami’s. Zijn drive en vindingrijkheid leidden tot honderden octrooien op baanbrekende producten.
Producten die nu hun weg vinden naar klanten over de hele wereld, in de scheepsbouw en offshore industrie, naar datacentra en in de utiliteitsbouw. Bedrijven waar we allemaal wel eens van hebben gehoord, zoals Samsung, Deawoo en Exxon, maar ook de US Navy en British Aerospace bellen de heer Beele als ze een probleem hebben of als er een (bijna) ramp moet worden voorkomen. Want als het nodig is reist de heer Beele persoonlijk naar de andere kant van de wereld om ter plekke een oplossing te bedenken en zo de situatie veiliger te maken.

De ontwikkeling van afdichtsystemen startte in 1973 in Rotterdam. Via Hoorn, Opmeer en Brummen kwam Beele Engineering in de jaren ’90 in Aalten terecht. De heer Beele en zijn vrouw verhuisden mee. In de loop der jaren bouwde hij in relatieve anonimiteit zijn bedrijf in Aalten uit en opende vestigingen in Zuid-Korea en Finland.

In 2015 trad hij uit de anonimiteit, met een ambitieus plan, een droom, om een kenniscentrum in Aalten op te zetten: Sealing Valley, een 4,5 hectare grote campus om jonge talentvolle techneuten op te leiden die net als de heer Beele de wereld veiliger willen maken. Een uniek project dat in de toekomst veel werkgelegenheid zal bieden en waarbij bovendien een in onbruik geraakt bedrijfsterrein in Aalten een prachtige nieuwe bestemming krijgt. Deze campus wordt vrijwel volledig gebouwd door lokale partners en voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van arbeidsomstandigheden, welstand en duurzaamheid.

Met de ontwikkeling van Sealing Valley wordt de heer Beele, in ieder geval van naam, een bekende Aaltenaar. Meer en meer raakt hij ook betrokken bij de Aaltense samenleving. Tal van lokale organisaties en initiatieven kunnen op zijn ruimhartige ondersteuning rekening, zoals de voetbalclub AZSV en het Kulturhus Lintelo. Maar ook buiten Aalten laat hij velen profiteren van zijn verdiensten, zoals de Brandwondenstichting, Mercy Ships en de TU Eindhoven. Samen met zijn in 2019 overleden vrouw richtte de heer Beele de BeeleWerner Stichting op. De Stichting zal ook in de toekomst goede doelen blijven steunen.

De heer Beele is zeer betrokken, maar altijd in stilte, op de achtergrond. Hij is niet veeleisend voor zichzelf, maar uiterst veeleisend voor wat betreft de producten die hij ontwikkelt en verkoopt. Zijn vindingrijkheid, op meerdere vlakken, gecombineerd met een tomeloze energie heeft geweldige oplossingen opgeleverd voor een betere en veilige wereld.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Lammers is al vanaf 1975 actief als vrijwilliger. Diverse organisaties, instellingen en stichtingen kunnen op zijn hulp en inzet rekenen. Zijn activiteiten richten zich grotendeels op het voorzitter- en penningmeesterschap. Beide functies brengen zowel organisatorisch als inhoudelijk veel kennis en verantwoording met zich mee. Deze vaardigheden zijn de heer Lammers op het lijf geschreven.

De kerkelijke gemeenschap kent de heer Lammers als een actief en aimabel persoon die altijd klaar staat wanneer er iets georganiseerd moet worden. Vanaf 1975 tot 2002 was hij ouderling en/of scriba voor de Protestante Gemeente Aalten. Momenteel maakt hij nog deel uit van de sollicitatiecommissie voor een Pastoraal Werker en is hij mede-organisator van de Kerstlichtjesroute.

Bij Stichting Gemeenschapshuis Aalten is hij in 1988 benoemd als bestuurslid en vanaf 2005 als penningmeester. Mede door de heer Lammers is er een strak financieel beleid. Dit strakke beleid heeft ervoor gezorgd dat zowel onderhoudsactiviteiten als tuinonderhoud in eigen beheer zijn gebleven en er een solide financiële basis is ontstaan. Dankzij die financiële basis zijn er in 2019 zonnepanelen geïnstalleerd en hebben er restauratiewerkzaamheden plaats kunnen vinden. Zonder de inzet van onder andere de heer Lammers had de gemeente Aalten geen Gemeenschapshuis meer gehad.

De heer Lammers was acht jaar lang (1982 t/m 1990) voorzitter bij Muziekvereniging De Eendracht. Ook had hij hier een belangrijke rol in de sponsorcommissie (2005 t/m 2010). Met de sponsorcommissie is er een ‘grondadoptie-actie’ georganiseerd, wat er toe heeft geleid dat de eerste steen voor een verenigingsgebouw gelegd kon worden.

En tot slot is de heer Lammers vanuit zijn functie als bestuurslid en plaatsvervangend secretaris (1988 t/m 2019) nauw betrokken geweest bij de Landbouwbeurs Agrado.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De lijst van vrijwilligersactiviteiten van de heer Oberink is indrukwekkend. Zijn inzet komt voort uit zijn buitengewone maatschappelijke gedrevenheid. Hij is bescheiden en wil niet in de belangstelling staan, maar staat wel klaar voor iedereen die dat nodig heeft.

Mensen kunnen altijd een beroep op hem en zijn vrouw doen en doen dat ook geregeld. Of het nu gaat om ziekenbezoek, ondersteuning van asielzoekers of het bieden van een luisterend oor. Op de heer Oberink, en zijn vrouw, wordt nooit vergeefs een beroep gedaan.

Van 1981 t/m 2001 was de heer Oberink vrijwilliger bij Klepperklumpkes ’t Walfort. Hij was er onder meer secretaris, tweede groepsleider en beheerder van de historische kledingcollectie. Ook was hij oprichter en schrijver van het clubblad ‘De Klepdeuze’.

Hij verzorgde de administratie en correspondentie en hield zich bezig met de organisatie van een vierjaarlijks dansfestival. De heer Oberink wordt door de vereniging gezien als een ‘mensenmens’ die voor verbinding zorgt binnen een gemeenschap.

Zijn hobby fotograferen en filmen zet de heer Oberink graag in voor de gemeenschap. Tal van organisaties en stichtingen maken al jaren graag gebruik van zijn kwaliteiten.

Bij het Nationaal Onderduikmuseum is de heer Oberink, vanaf 2016, actief vrijwilliger en verantwoordelijk voor het vastleggen van alle voor het museum en de VVV belangrijke momenten op foto en film. Vaak op de achtergrond, maar zijn aandeel is onmiskenbaar prominent.

Vanaf 2005 is de heer Oberink ook actief als kerkfotograaf voor Kerkvenster, het Nieuwsblad voor de Protestante Gemeenten Aalten en Bredevoort en verzorgt hij voor Stichting Landgoed Eppink de fotografie en filmopnames bij onder meer het oogstfeest, de hessentocht en de lichtjesroute.

Hij is bij deze activiteiten ook betrokken als mede-organisator en neemt de PR voor zijn rekening. En heeft een andere organisatie eens een fotograaf of filmer nodig? Ook dan staat de heer Oberink altijd klaar.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van der Sligte is al vanaf 1974 als vrijwilliger betrokken bij verschillende maatschappelijke instellingen. Hij staat, met steun van zijn vrouw, bovendien altijd klaar voor zijn buren; van een praatje en luisterend oor en vervoer van en naar diverse afspraken tot ondersteuning bij zorgtaken.

Jaren geleden heeft de heer Van der Sligte een belangrijke rol gespeeld bij de opstart, invoering en implementatie van het Medezeggenschapsreglement van destijds de R.K. basisschool St. Johannes (1984-1989), nu Daltonbasisschool ’t Bastion in Bredevoort. Hij zette zich belangeloos in, altijd betrouwbaar en betrokken.

De heer Van der Sligte was onder andere ook jarenlang bestuurslid en voorzitter bij Schutterij Wilhelmina uit Bredevoort. Tevens was hij voorzitter van de commissie die de totstandkoming van het jubileumboek (2020) over het 75-jarig bestaan van de Schutterij begeleidde.

Zijn jarenlange betrokkenheid als bouwer en voorzitter bij de Gondelvaart Bredevoort en bij de buurtvereniging Stadsbroek maken de heer Van der Sligte in de buurt tot een graag geziene vrijwilliger.

De heer Van der Sligte was bestuurlijk nauw betrokken bij de R.K. Kerk van de H. Georgius en H. Hart te Bredevoort en van daaruit bestuurslid van de voorloper van de Ludgerparochie. Die voorloper bestond van 1995 tot 2010 uit het ‘Samenwerkingsverband van de R.K. geloofs-gemeenschappen in Aalten, Bredevoort, Meddo en Winterswijk, kortweg het ‘Samenwerkings-verband Oost’ genoemd. De heer Van der Sligte was een zeer actief bestuurslid die, naast de belangen van Bredevoort, ook het algemeen belang in het oog hield.

Na de fusie van negen geloofsgemeenschappen, waaronder die van het ‘Samenwerkings-verband Oost’, tot de Parochie Sint Ludger, was de heer Van der Sligte van 2010-2014 lid van dit nieuwe Parochiebestuur. In die beginperiode droeg hij wezenlijk bij aan het vinden van wegen om de binding tussen de geloofsgemeenschappen te bevorderen, ook in financiële zin, waarin de sterkste schouders omwille van solidariteit de bereidwilligheid dienden te tonen om de financieel minder bedeeld geloofsgemeenschappen mede te dragen. Hij droeg verantwoordelijkheid, langdurig en volhardend met een positief gemoed.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer De Vries is eind 2020 van Aalten naar Groenlo verhuist.

De heer De Vries zet zich al ruim 25 jaar in als vrijwilliger, veelal als penningmeester of als voorzitter, bij tal van organisaties. Zijn vrijwilligerswerk begint in 1985 als penningmeester van het R.-K. Schoolbestuur. In de periode 1988 t/m 1997 was hij penningmeester bij Stichting Venemansmolen uit Winterswijk en van 1992 t/m 2001 bij van Tennisvereniging Altec uit Aalten (en vanaf 1997 voorzitter).

Van 2007 t/m 2010 is de heer De Vries penningmeester bij de Parochiële Caritas Instelling en t/m 2015 voorzitter. In dezelfde periode was de heer De Vries ook penningmeester (2008 t/m 2010) en voorzitter (2010 t/m 2016) bij het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Hij was volhardend, professioneel, kritisch en zakelijk als het nodig was. Een man met een visie die in een korte periode de wankele financiële positie van het museum veranderde in een stabiele positie. Met zijn inspirerende rol als voorzitter om koers en focus voor de toekomst aan te brengen heeft hij een grote bijdrage aan de ontwikkeling van het museum gegeven. Zo groeide het bezoekersaantal in 15 jaar tijd van 12.000 naar 25.000 in 2019.

De laatste jaren, vanaf 2015 tot nu, is de heer De Vries penningmeester voor de Parochie Sint-Ludger. Deze uitgestrekte regionale parochie bestaat uit negen kerkgemeenschappen en heeft totaal 17.550 leden. Mede door de inzet van de heer De Vries zijn de financiën van de parochie op orde gebracht.

De negen kerkgemeenschappen waren voorheen zelfstandig en dit brengt de nodige gevoeligheden met zich mee. Door krimpende geloofsgemeenschappen en herbestemming van gebouwen is het bestuurlijk en professioneel aandeel van de heer De Vries van wezenlijke waarde. Door zijn transparante werkwijze in gevoelige zaken varen bestuur en beheercommissies van de geloofsgemeenschappen in de dorpen er wel bij.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Wikkerink is al vanaf jonge leeftijd vrijwilliger bij diverse organisaties en stichtingen in de gemeente Aalten. Hij is een loyale en professionele vrijwilliger die zelf niet graag in de spotlight wil staan.

Vanaf 1972 is de heer Wikkerink actief lid van het Aaltens Christelijk Mannenkoor. Naast zijn lidmaatschap was hij in de jaren ’90 bestuurslid, gedurende vier jaar, en vanaf 2011 was hij dat opnieuw voor een periode van acht jaar. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor licht en geluid bij concerten alsook de voorbereiding en uitvoering van concerten. Presenteren is hem niet vreemd, een concert praat hij op onderhoudende wijze en met humor aan elkaar.

Voor Stichting Gemeenschapshuis Aalten de Pol en Stichting Streektheater de Pol is de heer Wikkerink al vanaf 1979, en nog steeds, een graag geziene vrijwilliger. Ook hier houdt hij zich vooral bezig met techniek, licht en geluid.

Bij de lokale Kringloopwinkel van Stichting Dorcas is de heer Wikkerink vanaf 2014 medeverantwoordelijk voor het onderhoud van de huisvesting alsook het sorteren en waar nodig repareren van ingebrachte goederen.

Voor ouderen en hulpbehoevenden bij InterKerkelijke commissie Achterhoek (IKA) zet de heer Wikkerink zich vanaf 2009 in. De IKA is in het leven geroepen door de diaconieën van de PKN-kerken in de Achterhoek en Liemers. Doel van de IKA is het organiseren van vakantieweken voor mensen die zonder ‘zorg’ of begeleiding niet op vakantie kunnen ongeacht hun leeftijd.

Tijdens deze vakantieweken is de heer Wikkerink verantwoordelijk voor allerlei werkzaamheden, van techniek tot ondersteuning. Zonder de ondersteuning van vrijwilligers zoals de heer Wikkerink zouden deze vakantieweken niet mogelijk zijn.

Bij het Nationaal Onderduikmuseum Aalten is de heer Wikkerink al vanaf 2014 actief. In 2017 is hij toegevoegd aan het klusteam en worden technische zaken in zijn professionele handen gelegd. Naast deze technische zaken zorgt de heer Wikkerink ook voor de opbouw van exposities in het museum.

De technische achtergrond van de heer Wikkerink wordt de laatste jaren, vanaf 2015, ook ingezet bij de Protestantse Gemeente Aalten.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Winters is in 1978 begonnen als conciërge en heeft op verschillende locaties gewerkt binnen het onderwijs, waaronder van 2000-2012 bij het Metzo College in Doetinchem. Hij was als conciërge buitengewoon betrokken bij leerlingen en personeel, ook na zijn pensionering. Zijn werk was voor hem geen lijstje van verplichtingen, hij wilde bijdragen waar het ging om menselijke verhoudingen, een goede organisatie, bescherming voor mensen die het nodig hadden, beleidskeuzes, lief en leed.

In de periode van 2001-2008 was de heer Winters bestuurslid voor de werkgroep CNV Onderwijs en behartigde hij de belangen van de onderwijsondersteunende collega’s landelijk. Ook hier dacht hij niet aan zichzelf, maar was bezig voor anderen.

Al jarenlang is de heer Winters op allerlei terreinen actief binnen de Christelijk Gereformeerde Kerk Aalten. Van het drukken van het contactblad ‘Gemeenteklanken’ tot aan het regelen van ouderenmiddagen of het maken van een bouwplan/tekening voor de verbouwing van een bijgebouw.

Vanaf 2010 heeft de heer Winters zich bekommerd om het asielzoekersgezin Galstian. Een gezin bestaande uit vader, moeder en twee kinderen. Dit gezin kwam in eerste instantie niet in aanmerking voor toelating als vluchteling, ze vielen buiten het generaal pardon. Het gezin wilde niet terug en met een enorme inzet en volhardendheid werd er onder aanvoering van de heer Winters voor huisvesting, onderwijs (De Klimop in Lintelo) en inbedding van het gezin Galstian in de samenleving gezorgd.
Hij regelde het papierwerk, ging talloze malen met hen mee naar hun advocaat en de rechtbank, en heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het gezin uiteindelijk in Nederland mocht blijven. En dat is gelukt. In 2020 kreeg het gezin op basis van de laatste pardonregeling een verblijfsvergunning.

Als algemeen bestuurslid was de heer Winters verantwoordelijk voor diverse bestuurszaken binnen het bestuur van de ChristenUnie Aalten. Rondom de gemeenteraadsverkiezing in 2014 was hij zelfs campagneleider.

De Stichting Aaltens Reis Gezelschap kan ook al jaren rekenen op de inzet van de heer Winters. Hij is zeer betrokken bij de jaarlijkse vakantie voor senioren en heeft een groot aandeel in het (financieel) plannen en organiseren daarvan.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Noorman is zo’n vrijwilliger waar niemand ooit vergeefs een beroep op doet. Vooral sociale onderwerpen gaan haar aan het hart, zoals armoedebestrijding, mensen met een beperking of personen die op afstand staan van de arbeidsmarkt. Ondanks dat haar gezondheid haar soms in de steek laat, zet ze zich daarvoor altijd voor de volle 100% in. Vaak jarenlang, op een onbaatzuchtige manier met veel plichtsbesef. Mevrouw Noorman is sterk in de communicatie en heeft oog voor hen die minder goed voor zichzelf kunnen opkomen.

In de periode van 2002 tot 2020 is mevrouw Noorman zeer actief betrokken geweest bij de lokale politiek in Aalten. Zij ondersteunde de fractie van de ChristenUnie en was lid van tal van raadscommissies. Zij voerde geruime tijd het secretariaat van de fractie en was daarmee steun en toeverlaat van de fractievoorzitter en andere fractieleden. Van 2014-2018 heeft mevrouw Noorman namens de ChristenUnie als raadslid opgetreden.

Al enkele jaren is mevrouw Noorman, grotendeels onbetaald, als coördinator verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het Dienstencentrum van het Leger des Heils in Winterswijk.

Mevrouw Noorman is ook langdurig als vrijwilliger verbonden met de Euregio Christengemeente, als lid maar ook als actief medewerker. En van 1995 tot 2004 als penningmeester. Als bestuurslid heeft ze een wezenlijke bijdrage geleverd aan de organisatie van het kerkelijk leven. Namens de Euregio Christengemeente maakt mevrouw Noorman deel uit van het Beraad van Kerken Aalten.

Van 2010 tot 2018 is mevrouw Noorman vertrouwenspersoon geweest voor de plaatselijke voetbalvereniging AD’69.

Ook de Christelijke Gereformeerde Kerk in Aalten kon een beroep doen op mevrouw Noorman. Van 2015-2018 verzorgde zij het bijbelonderwijs aan de jongeren binnen deze kerkelijke gemeenschap.

 

Andere interessante berichten