Brandweer

Brandweer helpt Duitse collega’s bij hoogwater Aa-Strang Isselburg

DINXPERLO / ISSELBURG – Dat het hoogwater in Duitsland kritische waarden aanneemt mag de laatste dagen algemeen bekend zijn. De Duitse hulpdiensten zijn met man en macht bezig om het water op diverse plaatsen in deze regio in bedwang te houden.

Dat er om die reden bij de Duitsers geen capaciteit over is om water weg te pompen, komt niet als verrassing. Op zaterdagavond 19.00 uur, werden daarom de korpsen Doetinchem en Eibergen gealarmeerd om hun Duitse collega’s bij te staan in Isselburg bij de Aa-Strang, net over de grens bij Dinxperlo.

Aan één zijde van de Aa-Strang (Bocholter Aa) had het water een dusdanig kritisch niveau bereikt, dat er een aantal boerderijen gevaar liepen. Deze zijn uit voorzorg ontruimd. Een pomp die normaal zorgt dat het waterniveau veilig blijft, was door de extreme omstandigheden uitgevallen. Feuerwehr Bocholt/Suderwick had de Nederlandse brandweer om hulp gevraagd bij het wegpompen van het water. De korpsen Eibergen en Doetinchem bezitten beiden grote mobiele waterpompen.

Nadat er vooraf nog enkele formaliteiten waren geregeld en ook mevrouw Merkel akkoord was met de inzet van Nederlandse brandweerlieden op haar grondgebied, vertrok de karavaan vanaf de kazerne in Dinxperlo, richting de ‘Einsatzstelle’.

Brandweer Dinxperlo assisteerde, door op de toegangsweg enkele bomen en takken te verwijderen en zo begaanbaar te maken voor de overige brandweerauto’s. Ook hielpen ze om hekwerk los te knippen.

Door de tomeloze en vrijwillige inzet van de ca. 20 brandweerlieden draaien er inmiddels twee pompen op volle toeren en worden er duizenden liters water per minuut weggepompt. In de loop van de nacht werd duidelijk dat het pompen een gunstig effect heeft. Een Officier van Dienst van de brandweer bevestigde rond 1.30 uur aan dplnieuws, dat er zondag mogelijk nog twee extra pompen worden bijgeplaatst.

UPDATE: Op zondag meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) dat het pompgemaal in Isselburg weer werkt. De inzet van de Nederlandse brandweer is daarom op dit moment niet langer nodig. Rond 15.00 uur zijn brandweerlieden van korps Dinxperlo begonnen met opruimwerkzaamheden. Honderden mensen in Isselburg en omgeving hebben inmiddels via Facebook hun dank betuigd aan de Nederlandse brandweer. De foto’s van de brandweerinzet die dplnieuws maakte, zijn inmiddels door bijna 30.000 mensen bekeken en meer dan 100 maal gedeeld.

Op onze Facebookpagina kunt u de foto’s van deze bijzondere brandweerinzet bekijken.

Andere interessante berichten