Dinxperlo

Burgemeester Stapelkamp bij Dodenherdenking 2019 in Dinxperlo

Dodenherdenking Dinxperlo

DINXPERLO – Tijdens Dodenherdenking op zaterdag 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en vredesoperaties herdacht.

De herdenking in Dinxperlo vond plaats bij het Joods Monument aan de Kwikkelstraat en aan de Kerkstraat.

Bij de kranslegging door het gemeentebestuur waren ook basisschoolkinderen, nabestaanden en maatschappelijke organisaties aanwezig. Tijdens de bloem- en kranslegging speelden Algemene Muziekvereniging Prinses Beatrix en Chr. Fanfarekorps Psalm 150 koraalmuziek. Leerlingen van de basisscholen deden een korte voordracht.  Burgemeester Anton Stapelkamp sloot de bijeenkomst af met een toespraak.

Gedeelte uit de toespraak:

We maken ons op voor de viering van 75 jaar bevrijding. In de Achterhoek hebben we gekozen voor het motto Samen Vrijheid Vieren en hebben we onze Duitse buurgemeenten uitdrukkelijk gevraagd zich daarbij aan te sluiten. Alleen al het feit dat we die vraag stellen wordt gewaardeerd. Maar er is grote schroom om daar bevestigend op te antwoorden.

Ik vind het mooi om te zien dat er hier al een groep inwoners uit Dinxperlo en Suderwick is die volgend jaar rond 9 mei, de dag van de Europese samenwerking, zelfs een heel festival wil organiseren onder de titel DinXperience. En dat het regionale programma start op 29 maart, de Dinxperse bevrijdingsdag, hier op de Heelweg met een internationale ontmoeting.

Juist in deze twee dorpen kunnen we laten zien dat samenwerking over de grens heen mogelijk, nuttig en zelfs noodzakelijk is. Hoe symbolisch is het herstel van gedeelde waarden niet nu Duitse ambulances uit Isselburg Nederlandse levens redden en dat Duitse brandweervrijwilligers hier assisteren wanneer dat nodig is. Ook dat hoort bij 75 jaar Samen Vrijheid Vieren, dat is de realiteit van alledag hier op de grens.

Twee minuten stonden we stil bij het verwoestende kwaad dat de wereld in brand zette. Zo veel vragen over waar dat kwaad uit voort komt, over de menselijke verantwoordelijkheid daarin, over ons eigen gedrag en houding, toen en nu, individueel en collectief. Vragen waarop nog steeds antwoorden gezocht moeten worden om wonden te helen en tot verzoening met het verleden te komen.

En daarom is het goed om te blijven gedenken, te blijven nadenken, over wat voor samenleving we willen zijn, hoe we ook voor de komende generaties onze vrijheid en het voogdijschap over onze democratische rechtsstaat moeten invullen. Die verantwoording ligt bij ons allen, want vrijheid en vrede zijn nooit maar dan ook nooit vanzelfsprekend.

De volledige toespraak van Burgemeester Stapelkamp kunt u hier downloaden (pdf, 140kb).

Download toespraak

 

Meer foto’s zijn te bekijken via onze Facebookpagina.

Andere interessante berichten