Euregio

Burgemeester Stapelkamp en wethouder te Lindert gaan ‘Stadtradeln’

Stapelkamp te Lindert Stadtradeln
Foto: PR

BOCHOLT / DINXPERLO – De grens. Het is de huidige coronapandemie en de bijbehorende maatregelen, die de grens tussen Duitsland en Nederland weer tot een actueel thema hebben gemaakt. Maar zonder die uitzonderlijke actualiteit was die grens naar de achtergrond verdwenen.

Door de unieke ligging van Dinxperlo en door de vele warme contacten tussen beide kanten van de grens is het best leuk om te kijken of dit mogelijkheden biedt. Zo kwam het Aaltense college van burgemeester en wethouders in aanraking met het initiatief ‘Stadradeln’, waar onder andere Nachbargemeinde Bocholt aan meedoet.

Wat is Stadtradeln?
De website www.stadtradeln.de leert ons het volgende: Beim Wettbewerb STADTRADELN trittst du 21 Tage in die Pedale für mehr Radförderung, Klimaschutz und Lebensqualität in deiner Kommune.

Vrij vertaald: fietsen voor het klimaat, levenskwaliteit en je fietsvaardigheid naar een hoger plan tillen. Een prachtig initiatief, dat natuurlijk niet hoeft te stoppen bij de grens. Het klimaat stopt immers ook niet bij de grens.

Burgemeester Anton Stapelkamp en wethouder Hans te Lindert (met o.a. ‘sport’ in de portefeuille) hebben de stoute fietsschoenen aangetrokken en een lijntje uitgegooid bij de gemeente Bocholt. Daar werd het idee enthousiast ontvangen.

“We hebben erg veel contact over en weer met onze oosterburen en bij veel initiatieven en activiteiten weten we elkaar te vinden. Dit idee ‘Stadtradeln’ vinden wij een prachtig initiatief en volgens ons zou dit best grensoverschrijdend kunnen. Nu eerst klein, door bij een team van Bocholter ambtenaren aan te sluiten, maar in de toekomst kunnen we misschien wel met een Nederlands team meedoen.” – Anton Stapelkamp

Hans te Lindert vult aan: “Dergelijke initiatieven ademen ‘vitaliteit’ in de breedste zin van het woord. Als gemeente zetten we hier ook op in en ook regionaal zijn we actief op dit gebied via ‘Achterhoek in Beweging’. Met betrekking tot sport zouden we sowieso intensiever met Duitsland kunnen samenwerken en dit kan een opmaat zijn. We gaan de komende periode onderzoeken óf en hóe we dit kunnen intensiveren.”

Positieve energie
Stadtradeln vindt plaats door heel Duitsland, van noord tot zuid en van oost tot west. Verdeeld over verschillende perioden. In de ‘Kommune’ Bocholt wordt er gefietst van 1 t/m 21 mei. In totaal nemen in Bocholt 283 teams deel met totaal 1727 fietsers. Daarbij dus ook de beide Aaltense collegeleden.

Anton Stapelkamp: “We gaan kijken wat het ons brengt, maar dit samen met onze buren uit Bocholt ondernemen, ‘macht sowieso Spass’ en deze positieve energie voor iets goeds is al prachtig!”

De statistieken van het Stadtradeln in Bocholt zijn te volgen op www.stadtradeln.de/bocholt. De beide Aaltense collegeleden fietsen mee in het team ‘KulTouristen’, op het moment van schrijven met een kilometertotaal van 1.154 bivakkerend op plek 38 (van 283).

Andere interessante berichten