Theater & Cultuur

Green Book met Viggo Mortensen en Mahershala Ali in Filmhus Dinxperlo

Green Book Mortensen Ali
L to R: Viggo Mortensen and Mahershala Ali

DINXPERLO – Op 31 oktober draait Filmhus Dinxperlo “Green Book”, een hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter (Viggo Mortensen) en een concertpianist (Mahershala Ali); die gedwongen worden hun verschillen opzij te zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken.

Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met Tony Lip. Een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn.

Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en racisme maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor. Om veilig thuis te komen moeten ze over hun vooroordelen heenstappen en ontstaat er een bijzondere vriendschap.

Green Book won verschillende Oscars, waaronder ‘beste film’ en ‘beste scenario’. Toch is de film niet onomstreden vanwege het perspectief van de witte man, waaruit het verhaal wordt verteld. De thematiek van de raciale verhoudingen in de VS geeft het een complexe lading.

Wanneer je ontdekt dat Green Book speelt met clichés tussen Italianen en Afro-Amerikanen, intellectuelen en straattypes, ga je zien dat alle tegenstellingen te overkomen zijn als we de wereld door elkaars ogen kunnen bekijken.

Filmhus Dinxperlo

donderdag 31 oktober 20.00 uur

Kulturhus / Filmhus Dinxperlo
Maurits Prinsstraat 6
7091 CV DINXPERLO

Green Book / 2018 / 130 minuten / VS
Donderdag 31 oktober 2019, aanvang 20.00 uur.
Entree € 7,50, incl. koffie/thee

Andere interessante berichten