Regio

Instapdagen Roei- en Kanovereniging het Anker Ulft

Instapdagen bij RKV het Anker te Ulft

ULFT – Alle kleuren van de regenboog zijn te vinden. De deur van de loods wordt geopend en de eerste boten worden naar buiten gedragen. In de loods staan en liggen boten van alle formaten. De felgekleurde peddels steken af tegen de donkere muren. Binnen staat een tiental mensen in hun onderbroek. Gewapend met waterschoenen, zwemvesten en helmen komen ze iets later omgekleed en wel weer naar buiten.
Voor de kanovaarders en roeiers van Roei- en Kanovereniging Het Anker in Ulft is het een standaard ritueel. Iedere woensdagavond en zondagochtend trainen zij op de Oude IJssel in Ulft. “We hier hebben verschillende disciplines”, vertelt Ed Heldoorn. De man wijst naar de loods en kijkt vervolgens naar het water. “Hier voor de deur geven we trainingen in vlakwatervaren, kanopolo en roeien. Maar we maken met de vereniging ook wel eens uitstapjes. Dan varen we bijvoorbeeld op zee, of gaan we wildwatervaren. ” Ondertussen verschijnen er steeds meer kano’s op de Oude IJssel. De roeiers en de vlakwatervaarders varen richting de Ulfterbrug, schieten eronderdoor en verdwijnen in de verte.

De kano poloërs blijven steken voor de burg. Ze gooien ieder een bal voor hun kano uit en varen er achteraan. “Het zijn vooral de jongere leden die meedoen met kano polo. We beginnen altijd met een warming-up en daarna trainen we het spelletje”, legt Heldoorn uit. Het Anker heeft ongeveer 35 leden. “We zijn nog een beginnende vereniging, die in maart 2012 is opgericht.”

Genieten van de natuur of conditie trainen op het water

De 17-jarige Lisanne Verheij speelt nu bijna twee jaar kanopolo bij de club. Haar broertje deed toen al een tijdje mee. “Ik was gestopt met tennis en ging naar de opendag van Het Anker. Als ik met mijn familie op vakantie was, dan gingen we wel eens kanoën. Dat vond ik altijd heel leuk.” Lisanne kijkt vooruit. Ze leunt op haar paddel die naast haar in de grond prikt. “Het is altijd gezellig.” Lisanne vertelt met een grote lach op haar gezicht: “We varen twee keer in de week op vaste tijden. Maar als het in de zomer heel mooi weer is, dan kun je gewoon vragen of er iemand met de sleutel van de loods komt en of er anderen zijn die willen varen, er zijn altijd mensen die mee willen.”

In de winter gaan de buitentrainingen op zondag buiten gewoon door, wel worden er dan op zaterdag zwembadtrainingen gehouden in het zwembad in Ulft. “We leren dan vooral hoe je moet omgaan met reddingen. Eigen reddingen, maar ook hoe je andere mensen kunt redden als ze bijvoorbeeld omvallen”, vertelt Heldoorn. “We hechten heel veel waarde aan veiligheid. Je zult hier nooit iemand zonder zwemvest het water in zien gaan.” Heldoorn trekt aan zijn eigen zwemvest en knikt naar de mensen op het water. Zij zijn inmiddels bezig met lummelen, om ‘de behendigheid van de kanoërs voor de boot en de bal te trainen’. “Het maakt niet uit wat er gebeurd, we doen er alles aan om de risico’s zo klein mogelijk te maken”, Heldoorn knikt tevreden. “Ik ga nu ook het water op. De volgende keer doe je mee hé?” Hij lacht en loopt met zijn kano richting het water.

Lijkt het je leuk om een keer mee te doen of wil je je aansluiten bij de vereniging. Kom dan een keer meedoen of kijken bij Het Anker. Binnenkort heeft de vereniging instapdagen, mocht je hier gebruik van willen maken meldt je dan snel aan vanwege het beperkte aantal plaatsen hiervoor (maximaal 5 nieuwe deelnemers per dag).

Informatie het Anker

 

Andere interessante berichten