Dinxperlo

Onderzoek overlast blauwalg in ‘Het Blauwe Meer’ Dinxperlo

Blauwe Meer Dinxperlo
Foto: © Erik Obbink

DINXPERLO – In zwembad Het Blauwe Meer in Dinxperlo is eind juni een te hoge concentratie aan blauwalg geconstateerd. Blauwalg is een hardnekkig en jaarlijks terugkerend probleem, waar met name zwemmers last van hebben. De provincie Gelderland heeft een zwemverbod ingesteld, omdat blauwalg gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

Wethouder Hans te Lindert: “Wij vinden het heel vervelend dat er door blauwalg niet meer gezwommen mag worden in Het Blauwe Meer. We horen van inwoners dat zij dit ook jammer vinden.

Het zwembad is nog wel geopend, maar het aantal bezoekers neemt duidelijk af sinds het zwemverbod.

We bekijken de komende periode hoe we het best met deze situatie om kunnen gaan.”

Hardnekkig probleem
Blauwalg is een vervelend probleem dat helaas niet zomaar op te lossen valt. Sommige maatregelen leiden zelfs tot nog grotere problemen. Exploitant Optisport, gemeente Aalten, Provincie Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken. Conclusie is, dat er pas nagedacht kan worden over de bestrijding van blauwalg als bekend is wat de oorzaak is.

Watersysteemanalyse
Om erachter te komen wat de oorzaak is van de blauwalgoverlast in Het Blauwe Meer, hebben Optisport en gemeente Aalten besloten deze zomer een watersysteemanalyse uit te laten voeren door een deskundige. Dit alles om te kijken of de blauwalg uit te bannen is en de zwemfunctie van Het Blauwe Meer kan worden behouden.

Andere interessante berichten