Dinxperlo

Geen prikkeldraad maar bloemenpracht op de grens van Dinxperlo en Suderwick

Geen prikkeldraad maar bloembollen

DINXPERLO / SUDERWICK – Dat er 75 jaar geleden, tijdens de Tweede Wereldoorlog uit armoede bloembollen werden gegeten, weet misschien niet iedereen, maar afgelopen zaterdag werden er bloembollen geplant.

Of er een bepaalde symboliek zat achter deze actie, is bij de redactie niet bekend, maar het mooie idee van Heimatverein Suderwick, stichting Bewaar ’t Olde, Dinxpers Belang en burgerinitiatief Dinxperwick mag worden geprezen.

In het kader van de viering van 75 jaar gemeenschappelijke vrijheid, kwam afgelopen zaterdag onder het motto “De Grens Bloeit / Die Grenze Blüht” een eerste activiteit van de grond, of beter gezegd in de grond.

Tientallen kinderen uit Suderwick en Dinxperlo namen deel aan deze actie en plantten ruim 3500 bloembollen langs de grens aan de Keupenstraat in Dinxperlo. Dat deden zij o.a. met ondersteuning van de (plaatsvervangende) burgemeesters Stapelkamp en Bones van gemeente Aalten en Stadt Bocholt.

Bones refereerde in zijn toespraak naar de val van de Berlijnse muur, precies 30 jaar geleden en aan een uitspraak van de toenmalig bondskanselier, Helmut Kohl: “Blühende Landschaften”.

Hoewel deze uitspraak van Kohl bij nader inzien een te rooskleurig beeld bleek te schetsen over de toenmalige DDR, zou deze wel van toepassing zijn geweest op de grens tussen Dinxperlo en Suderwick, aldus Bones.

In totaal zullen er zo’n 18.500 bollen worden geplant langs de Keupenstraat. In het voorjaar zal dan tussen de grensstenen, een 600 meter lange ‘bloemengrens’ ontstaan. Ook zullen er speciale soorten worden geplant, die bevorderlijk zullen zijn voor bijen en andere insecten.

Meer foto’s kunt u bekijken via onze Facebookpagina!

Andere interessante berichten