Gemeente Aalten

Meer inwoners gemeente kunnen energietoeslag aanvragen

Energietoeslag

DINXPERLO – De gemeente Aalten heeft besloten dat meer mensen de energietoeslag aan kunnen vragen. Daarvoor zijn de inkomensgrenzen verhoogd van 120 naar 130% van het bijstandsniveau.

Bovendien ontvangen ook mensen die daar net boven zitten, een gedeeltelijke energietoeslag. De verruiming van de inkomensgrenzen geldt voor zowel 2022 als 2023.

De prijzen van energie zijn nogal altijd erg hoog. Hierdoor zijn veel huishoudens honderden euro’s extra kwijt aan de energierekening. Naast de maatregelen die het rijk heeft genomen om voor alle huishoudens de lasten iets te verlichten, is er voor huishoudens met een laag inkomen een extra tegemoetkoming in de energiekosten, de energietoeslag. De hoogte van de energietoeslag is € 1.300 per huishouden per jaar.

Ook gedeeltelijke energietoeslag mogelijk
Ook huishoudens waar het inkomen net wat hoger ligt dan 130% van het bijstandsniveau kunnen de energietoeslag aanvragen. Zij ontvangen dan een gedeeltelijke toeslag.

Van 1.100 naar 1.600 huishoudens
Volgens CBS-cijfers van 2020 leven in de gemeente Aalten 1.100 huishoudens van een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau. Tot 1 oktober 2022 is (op basis van de ‘oude’ inkomensgrens van 120% en met nog een 60-tal aanvragen in behandeling) aan 80% daarvan een energietoeslag uitgekeerd. Door de verhoging van de inkomensgrenzen en de mogelijkheid van een gedeeltelijke energietoeslag, kunnen naar schatting 500 extra huishoudens in de gemeente Aalten de energietoeslag aanvragen.

Verhoging individuele inkomenstoeslag
Om inwoners met een laag inkomen verder te ondersteunen is ook de individuele inkomenstoeslag verhoogd én komen meer mensen ervoor in aanmerking. De individuele inkomenstoeslag is voor inwoners die al jaren moeten rondkomen van een laag inkomen en geen uitzicht hebben op verbetering van hun inkomen. Zij kunnen dit vrij te besteden extraatje jaarlijks aanvragen, als aanvulling op hun inkomen.

Per 1 november 2022 wordt de toeslag verhoogd met acht procent. Bovendien wordt de inkomensgrens voor deze toeslag van 110% verhoogd naar 120% van het bijstandsniveau, waardoor tussen 200 en 400 inwoners extra dit aan kunnen vragen. Met de verhoging naar 120% is de individuele inkomenstoeslag qua inkomensgrens gelijkgesteld aan andere minimaregelingen van de gemeente Aalten.

Informatie over deze toeslagen en het aanvragen ervan is te vinden op de website van Laborijn: www.laborijn.nl/energietoeslag-2022 en www.laborijn.nl/individuele-inkomenstoeslag

Andere interessante berichten