Gemeente Aalten

Dinxperlo ‘Hofleverancier’ bij traditionele jaarlijkse lintjesregen

Lintjesregen 2022 Dinxperlo
Foto: PR/Gemeente Aalten

DINXPERLO – Dinsdagmorgen 26 april reikte burgemeester Stapelkamp, tijdens de traditionele lintjesregen, Koninklijke Onderscheidingen uit. Dit jaar waren tien bijzondere inwoners van de gemeente Aalten de gelukkigen.

Zij hebben zich, naar het oordeel van het Kapittel voor de Civiele Orden, ‘geruime tijd ten bate van de samenleving ingespannen of anderen gestimuleerd’.

De versierselen die behoren bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden in de Dorpskerk in Dinxperlo uitgereikt..

De inwoners die een Koninklijke onderscheiding ontvingen zijn:

Mevrouw Baron ontvangt haar onderscheiding voor haar tomeloze inzet voor haar medemens uit de periode dat ze in Almere woonde, vanaf 1993. Sinds medio 2020 woont zij in Aalten.

Met doorzettingsvermogen, tact, respect, een dosis nuchterheid en humor en gesterkt door haar geloof, wist mevrouw Baron veel schijnbaar onoplosbare situaties op te lossen en mensen in nood te helpen. Mevrouw Baron heeft op verschillende plekken voor veel verschillende mensen in diverse omstandigheden, steun verleend. Ze was veelal juist daar waar het de mensen ontbrak aan een eigen ondersteunend netwerk. Haar inzet voor de dak- en thuislozen en asielzoekers in Almere moet daarbij zeker genoemd worden.

Mevrouw Baron wordt node gemist bij diverse organisaties in Almere. Bijvoorbeeld bij het Forensisch Psychiatrisch Centrum Oostvaarderskliniek, waar zij op verschillende manieren haar diensten aanbood. Van een wandeling met patiënten met een klein sociaal netwerk tot hulp bij kerkdiensten en zangavonden. En bij de Evangelische Gemeente Parousia Almere, waar ze voor allerlei werkzaamheden de stuwende kracht was. Van schuldhulpmaatje tot contactpersoon voor de gemeente, maar waar zij ook, voor zover dat in haar vermogen lag, de persoonlijke omstandigheden van mensen probeerde te verlichten.

Mevrouw Baron stond aan de wieg van de Stichting Voedselloket Almere en zette zich hier tevens in als penningmeester en vrijwilligster.

Bij de interkerkelijke beweging bracht mevrouw Baron vrouwen die in Almere kwamen wonen en hun eigen sociale netwerk achter zich hadden gelaten, met elkaar in contact.

De heer Boland zet zich al jaren belangeloos in als vrijwilliger bij veel organisaties en verenigingen in Dinxperlo. Een echte verenigingsman die, bescheiden als hij is, veel aanpakt.

Al vanaf 1996 is de heer Boland penningmeester bij de Heurnse Schietvereniging. Daarnaast is hij al jaren teambegeleider en heeft hij veel jeugdleden begeleid.

Van 1998-2013 was de heer Boland voorzitter bij gymnastiekvereniging KEV. Hij was ook lid van de fusiecommissie KEV en DOS en stak veel tijd in het onderzoek, de voorbereiding en advisering om tot een fusie te komen. Hiermee heeft hij de basis gelegd voor een ambitieuze vereniging gericht op recreatie en prestatie. Hieruit is Represta ontstaan. In 2019 is Represta opgegaan in Omnisportvereniging DIOS Dinxperlo.

Ook Hippisch Centrum de Achterhoek kan rekenen op de inzet van de heer Boland. Als actief lid heeft hij zich veelvuldig ingezet voor de manege met allerhande hand- en spandiensten.
Tijdens de Special Olympics was hij coach en begeleider van gehandicapte ruiters.

Sinds 2013 is de heer Boland ook bestuurslid bij Stichting Paardrijden Gehandicapten Oost Achterhoek. Naast bestuurslid is hij ook tijdens vele lesuren begeleider van gehandicapte ruiters en amazones. Hij zorgt voor aanvang van de les voor het juiste paard voor de juiste ruiter en is contactpersoon voor de instructeurs. Ook is hij coördinator voor het aantrekken van vrijwilligers en organisator van verschillende bijeenkomsten en activiteiten.

Mevrouw Bakker-Boland is in Dinxperlo erg bekend door met name haar vrijwilligerswerk. Kenmerkend zijn haar warme persoonlijkheid en oprechte interesse in de medemens. Mevrouw Bakker wil iets betekenen voor de samenleving en weet mensen op inspirerende wijze te verbinden.

Naast haar baan als teamleider deed mevrouw Bakker-Boland veel extra activiteiten voor bewoners en medewerkers van Careaz Dr Jenny. Zowel organisatorisch, voorbereidend als uitvoerend en altijd stond ze met raad en daad klaar. En dat geldt ook voor activiteiten buiten Carean Dr Jenny.

Van 2004 tot 2007 was mevrouw Bakker projectondersteuner van het project ’twinning in elderly care’ in Kroatië. Zij was daar medeverantwoordelijk voor een bijscholingsprogramma voor Kroatische verpleegkundigen en verzorgsters. Ook gaf zij bijscholingen in het Engels en Kroatisch, met hulp van vertalers.

De Protestante gemeente Dinxperlo mag ook al jaren rekenen op de inzet van mevrouw Bakker. Al in haar tienerjaren begon ze als leiding van de zondagsschool. In de jaren die volgden heeft zij haar medewerking verleend als pastoraal medewerkster. Ook was zij lid van de kerkenraad, als diaken en sociaal diaken. Namens de diaconie was zij contactpersoon voor het steunpunt Minima. Van 2009 tot 2016 was mevrouw Bakker lid van de bouwcommissie van de plaatselijke kerk. In deze commissie zijn de plannen bedacht en uitgewerkt voor de verbouw van het Kerkelijk Centrum en de herinrichting van de Dorpskerk.

De heer Derksen zet zich met veel energie in voor de Dinxperlose samenleving op verenigings-gebied, op kerkelijk vlak en voor de kwetsbaren in de gemeenschap.

Al 20 jaar lang ondersteunt de heer Derksen, samen met zijn vrouw, de heer Willie Gerritsen om, ondanks zijn verstandelijke en lichamelijke beperkingen, zoveel mogelijk deel te kunnen nemen aan de samenleving. De heer Derksen staat ook altijd klaar als de andere cliënten uit team Meibrink van Estinea hem om hulp vragen en neemt de begeleiders veel werk uit handen; van de jaarlijkse barbecue tot aan het regelen van de vakantieweek.
Ook bij Stichting de Lichtenvoorde is hij al een aantal jaren vrijwilliger. Begonnen als klusser en als taxichauffeur om cliënten en personeel naar hun vakantieadres in Arnhem te brengen. Later is de heer Derksen vaste vrijwilliger geworden voor de cliënten van de locatie Kalverweidendijk.

De heer Derksen zet zich al 10 jaar in voor De Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden-fonds. Samen met zijn vrouw leidt hij geleidehonden op, met als doel om deze honden als geleidehond een baas met een beperking meer mobiliteit en zelfstandigheid te kunnen geven.

De Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten-Dinxperlo-Wisch doet nooit vergeefs een beroep op de heer Derksen. Jaren geleden is hij begonnen met een cursus midwinterhoorn maken, waarna hij zich meer is gaan verdiepen in het gebruik en het vervaardigen van dit instrument en een paar jaar later werd hij zelf cursusleider. De ADW-hoorns zijn inmiddels een begrip in onze regio.

Als bestuurslid van ’t Olde Karrespoor is de heer Derksen al ruim 10 jaar zeer actief. De stichting houdt zich bezig met het herstellen van oude en het aanleggen van nieuwe recreatieve paden voor wandelaars en fietsers. De heer Derksen helpt o.a. mee bij het groenonderhoud.

Het is een leefwijze van mevrouw Derksen om zich in te zetten voor de medemens. Vaak als stille kracht op de achtergrond, maar o zo belangrijk voor het verenigingsleven.

Mevrouw Derksen ondersteunt haar man bij zijn begeleiding van de heer Willie Gerritsen, die een verstandelijke en lichamelijke beperking heeft. Eveneens samen met haar man fungeert zij als pleeggezin van aspirant geleidehonden. Daarnaast is hun huis een verzamelpunt voor plastic doppen waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Stichting KNGF.

Al vele jaren zet mevrouw Derksen zich in voor allerlei verenigingen. Zo was zij penningmeester bij gymnastiekvereniging KEV, waarbij zij ook de basis legde voor een fusie tussen gymnastiek-verenigingen KEV en DOS. Dit heeft geresulteerd in gymnastiekvereniging Represta. Vanaf 2000 ging zij daar als bestuurslid verder en verzorgde ze de ledenadministratie, de contacten met de leiding en de correspondentie met leden. En mevrouw Derksen is al jaren secretaresse bij de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten-Dinxperlo-Wisch.

Mevrouw Derksen is ook erg betrokken bij de activiteiten voor ouderen van Careaz Dr. Jenny in Dinxperlo. Zij gaat er vaak langs voor een praatje of om een wandeling te maken met de bewoners en ze ondersteunt bij individuele en/of groepsactiviteiten. Door haar liefdevolle aandacht en aanwezigheid heeft ze een speciale band met de bewoners.

Ook voor de Protestantse gemeente Dinxperlo is mevrouw Derksen jaren actief geweest als vrijwilliger. Vanaf de jaren tachtig heeft zij 25 jaar lang de catechisatie/bijbelles verzorgd voor mensen met een verstandelijke beperking. En van 2012 tot 2020 maakte zij deel uit van de beamercommissie. Deze commissie ondersteunde de kerkdiensten middels een beamer.

De heer Scholl ontvangt een onderscheiding voor zijn inzet op verschillende terreinen. Binnen de kerkelijke gemeenschap beijverde hij zich binnen de commissie Inspiratie en Ontmoeting voor het organiseren van contactavonden. Hij zet zich in voor kerkdiensten in de streektaal en voor diensten voor mensen met een verstandelijke beperking.

In 2007 bezocht de heer Scholl samen met zijn vrouw een vrijwilligersbijeenkomst van Upendo Children’s Centre, een kindertehuis in Kenia. Het merendeel van deze kinderen is wees. Upendo vangt de kinderen op in gezinssfeer, biedt hen goede leefomstandigheden (eten, hygiëne, kleding), toegang tot gezondheidszorg en de mogelijkheid om onderwijs te volgen. Sinds dat eerste contact is de heer Scholl erg begaan met de stichting en zet hij zich o.a. in door geld in te zamelen. De heer Scholl is twee keer in Kenia geweest, waar hij met name geraakt werd door een project voor jonge meisjes om hen weerbaarder te maken tegen uitbuiting en prostitutie, een thema dat helaas nog altijd actueel is.

Vanaf 2017 zet de heer Scholl zich ook in voor de gasten van Ontmoeting & Integratie, een inburgeringsactiviteit van Figulus Welzijn. Hij is breed inzetbaar: hij doet allerlei onderhoudswerkzaamheden bij het ontmoetingspunt, praat met de gasten zodat ze onze taal leren, hij helpt Syrische vrouwen meer zelfredzaam te worden en leert hen ook fietsen.

Sinds 1988 is de heer Scholl betrokken bij activiteiten van de Protestantse gemeente Aalten. En sinds begin jaren tachtig is hij actief lid van muziekvereniging de Eendracht in Aalten en christelijke Muziekvereniging Excelsior in Silvolde.

De heer Nederlof is vooral van het zelf organiseren, en op z’n tijd ook delegeren. De inbreng en betrokkenheid van de heer Nederlof in het verenigingsleven van Dinxperlo was en is nog steeds van groot belang en wordt zeer gewaardeerd. Hij vervult op tal van terreinen een grote rol in de samenleving, naast zijn de verantwoordelijkheid voor zijn eigen onderneming.

De heer Nederlof is al vanaf 1972 lid van volleybalvereniging Favorita Dinxperlo. Hij was er penningmeester en verzorgde er het beheer van de ledenadministratie. Sinds 2012 is de heer Nederlof voorzitter van de PR-/ sponsorcommissie. En hij is actief als scheidsrechter en trainer/coach.

In 2019 ging Favorita op in omnisportvereniging DIOS. DIOS Dinxperlo is een omnivereniging voor zaalsporten, ontstaan uit een fusie van Favorita (volleybal), Represta (turnen en dynamic tennis) en BC Dinxperlo (badminton). De heer Nederlof was nauw betrokken bij de totstandkoming van deze fusie.

De heer Nederlof heeft 26 jaar meegewerkt aan het organiseren van het City Beachvolleybal- toernooi in Dinxperlo. Helaas heeft dit toernooi door corona de afgelopen twee jaar niet kunnen plaatsvinden.

In de periode 2004 – 2012 was de heer Nederlof bestuurslid en voorzitter van de Industrie Kring Aalten-Dinxperlo (IKAD).

Als verbinder, groot liefhebber van muziek en vanuit zijn gedrevenheid om jongeren (en volwassenen) te enthousiasmeren tot het maken van muziek is de heer Van Schijndel al sinds 1983 betrokken bij fanfareorkest Psalm 150 in Dinxperlo. Hij werkt mee aan bijzondere orkestactiviteiten zoals concerten, serenades, optochten, kerkdiensten, dodenherdenking en speciale gelegenheden. Ook bij de fondsenwerving is hij actief betrokken.

Binnen Psalm 150 heeft de heer Van Schijndel diverse verantwoordelijkheden. Als bibliothecaris verzorgt hij het archiveren en documenteren van het bladmuziek-archief. Als docent ‘les van leden’ brengt hij leerlingen de basisbeginselen van het muziek maken bij op het door hen gekozen instrument. En hij is medeverantwoordelijk voor het bepalen van het programma voor het A-orkest (60 man), inclusief het uitdenken, maken en opbouwen van het podium.

De heer Van Schijndel maakt zelf muziek, maar gaat vanaf 1987 ook voor het korps staan als 2e dirigent. En jarenlang heeft hij de jeugdorkesten gedirigeerd en zo veel jonge muzikanten klaargestoomd voor het grote orkest. Sinds 2010 dirigeert hij de Götekapel: een feestkapel die speelt op feesten om zo geld in te zamelen voor de vereniging.

De heer Van Schijndel heeft als bestuurslid in de jaren 1995-2004 een belangrijk aandeel gehad in het beleid van Psalm 150 en is medeverantwoordelijk voor de enorme bloei die deze vereniging in die periode heeft doorgemaakt. Zijn bestuurslidmaatschap kenmerkt zich door zijn kritische blik en zijn ambitieuze instelling.

Vanaf 2019 worden mede op verzoek van de gemeente Aalten de muzieklessen georganiseerd door de orkesten in Dinxperlo zelf. Deze zijn ondergebracht in de Stichting Fanfare Talenten. Als voorzitter van deze nog jonge stichting is de heer Van Schijndel volop betrokken geweest bij de aanloop en oprichting. Mede hierdoor loopt de stichting goed en krijgen leerlingen van Psalm 150 Dinxperlo en Muziekvereniging Prinses Beatrix kwalitatief goed muziekonderwijs.

Naast zijn liefde voor de muziek en de vele functies die hij hierin vervult ziet de heer Van Schijndel nog kans om de electrocar van Careaz in Dinxperlo te besturen.

Mevrouw Veerbeek-Westerhof is een van die vrijwilligers die onmisbaar zijn voor verenigingen. Voor haar jarenlange inzet ontvangt zij een onderscheiding.

In 1993 begon mevrouw Veerbeek als penningmeester bij Favorita Volleybalvereniging Dinxperlo (inmiddels samen met Represta (turnen en dynamic tennis) en BC Dinxperlo (badminton) onderdeel van omnisportvereniging DIOS). Destijds een hele klus omdat alles op papier moest worden bijgehouden en er nog geen sprake was van automatische incasso’s.
Ze verbreedde haar werkzaamheden als penningmeester door tot 2015 ook de ledenadministratie te beheren. En ze verstuurde de facturen voor de PR- en sponsorcommissie.

Gedurende 26 jaar bood mevrouw Veerbeek ook ondersteuning bij het City Beach Volleybal-toernooi Dinxperlo. Ze inde hiervoor onder andere het inschrijfgeld bij de deelnemende teams. Maar zorgde er ook voor dat de toiletwagen weer schoon ingeleverd kon worden.
Helaas heeft dit toernooi door corona de afgelopen twee jaar niet kunnen plaatsvinden.

Mevrouw Veerbeek-Westerhof zet zich daarnaast in voor verschillende andere groepen in de Dinxperlose samenleving. Zo is zij al jaren actief lid van de Protestante gemeente in Dinxperlo. Sinds 2015 past zij op de kinderen, zodat ouders de kerkdiensten kunnen bezoeken. En zij is al jaren wijkteammedewerkster; ze zorgt dat de gemeenteleden in haar wijk worden voorzien van alle poststukken van de kerk en bezoekt zieke gemeenteleden.

De heer Van der Horst is een zeer actieve en betrokken inwoner van Dinxperlo. Zowel voor als achter de schermen pakt hij verantwoordelijkheid. Op tal van terreinen en bij tal van activiteiten binnen Dinxperlo wordt een beroep gedaan op zijn inzet en kennis en zijn bijdrage wordt zeer gewaardeerd.

Als directeur van de grootste basisschool IKC De Bosmark – en sinds kort een drietal kleine basisscholen – heeft hij veel meer gedaan dan alleen leidinggeven aan zijn school. Noemenswaardig is bijvoorbeeld de samenwerking die is opgezet tussen zijn basisschool en het voortgezet onderwijs in Dinxperlo.

Van 1983 t/m 1989 was de heer Van der Horst vrijwilliger bij volleybalvereniging Gemini Elst in de gemeente Overbetuwe. Van 2005 tot 2019 was hij de bevlogen (duo) voorzitter van volleybalvereniging Favorita in Dinxperlo. Inmiddels is deze vereniging, samen met Represta (turnen en dynamic tennis) en BC Dinxperlo (badminton), opgegaan in omnisportvereniging DIOS. De heer Van der Horst was als voorzitter nauw betrokken bij de totstandkoming van deze fusie.

Ook was de heer Van der Horst betrokken bij de Jeugdcommissie. En bij de thuiswedstrijden van Dames 1 en Heren 2 vond hij het ontzettend leuk om als speaker alles aan elkaar te praten.
En nog altijd is hij een belangrijke steunpilaar voor de vereniging; er wordt nooit vergeefs een beroep op hem gedaan.

Andere interessante berichten